maanantai 22. huhtikuuta 2019

Simaresepti: Skyrim-simasta perinteiseen prosenttisimaan ja 2+2+2-mallin simaan!

On tullut aika julkaista simaresepti, hieman tyrnimpään simaan, sellaiseen joka antoi viikingeille aikoinaan puhtia purjehtia kuin huomaamatta Amerikan mantereelle, ja tehdä pari muutakin asiaa.

Lisäksi koska allekirjoittanut on tehnyt nyt monena vuonna simaa, mutta joka vuosi unohtanut reseptin ja uudelleenrakentanut sen, on jo ihan itsensäkin vuoksi se kirjoitettava johonkin mistä sen löytää.

Vaan nyt asiaan.

Allekirjoittanut onnistui rekosntruktoimaan reseptin muistikuvien ja internet-argeologian avulla. Niinpä tällä kertaa esitetään kantaresepti, ja sen variaatiot: vuoden 2019 uuden reseptin, kokeellinen sima + "Skyrim-sima", ja myös perinteinen ohje.

Eli, nyrkkisääntönä tehdessä simaa on kaksi muuttumatonta lakia:
  1. Eniten tulee hunajaa, seuraavaksi eniten fariinisokeria. Puhdasoppisimmat käyttävät pelkästään hunajaa. Korkea suositus on juoksevalla hunajalla, jota myydään 1,5 l. pulloissa kuten Samin hunaja. Juokseva kun on näissä panimohommissa se tarkoituksenmukaisin hunajamuoto. Tämä ratkaisu myös säästää rahaa, sillä kilohinta on pienempi, eikä näin tarvitse kannella pieniä purnukoita mukanaan. Yleensä myös tähän purnukkaan jää vielä hunajaa, joten voit ne käyttää sitten muuhun tarkoitukseen.
  2. Sima on hieno juoma, jossa ei ole viinimehua, vaan se on ihan oma juomansa. Niinpä, on hiivan on oltava laadukasta, sillä siman makuprofiili rakentuu sen käymisaineista - sokereista ja hiivasta. Allekirjoittanut on käyttänyt aiemmin turbohiivaa, mutta siitä jää sivumakuja (valitettavasti, jos aiot tehdä siman vapuksi, on sinun käytettävä turbohiivaa - jos luet tätä julkaisuaikoihin - se on juotavaa, muttei niin hyvää), joten siksi viinihiiva, ellei jopa shampanjahiiva (puhtain käyminen ja prosentteja jopa 18%!) ovat niitä arvovalintojam joista pidetään kiinni.
Tämän vuoden kokeellisessa reseptissä sovelletaan 2+2+2-mallia, eli 2 kg hunajaa, 2kg fariinisokeria ja 2kg tavallista valkoista sokeria.

Syynä tälle on se, että nämä kaikki käytetään käymisen polttoaineena. Varsinainen makeutus hoidetaan jälkikäteen. Valkoinen sokeri on näissä hommissa hyvä, sillä se on varsin mautonta ja jopa erään allekirjoittaneen kotipanimokaverin mukaan "parempaa kuin panimosokeri". Se on hyvin jalostettua ja menee helposti niin hiivaan kuin ihmiseenkin. Siksi allekirjoittanut nyt käyttää sitä polttoaineena, ja sitten myöhemmin makeuttaa edellä annetulla hunaja-fariinisokerisuhtella siman.

Toinen syy on siinä, että hunaja on turhan antiseptistä ollakseen käymisystävllistä, siksi sitä ei esim. suositella kombuchaan. Alkuperäinen sima, eli hunajaviini, tosin käytettiin pitkiä aikoja spontaanilla käymisellä. 

Eli ensiksi otetaan kokeellinen resepti - alla perinteinen, kuten huomaa, kyseessä on vain pieni variaatio perinteisestä:

2+2+2-resepti
  • 2 kg hunajaa
  • 2 kg valkoista sokeria 
  • 2 kg fariinisokeria
  • Viinihiiva + ravintosuolat (tulevat yleensä mukana)
  • 0,5-1,0 kg luomusitruunaa (allekirjoittanut ei suosi simassaan hedelmävahoja ja torjunta-aineita, jos lukija suosii, niin suit yourself, kuten täällä Amerikassa sanotaan). 
  • Rusinoita paketillinen (Vapaaehtoinen. HUOM! Nämä eivät ole mukana vain koristeina, vaan nämä ovat rakenteellinen osa jokaisessa kotiviinilaitossa)
  • 21 litraa vettä
Perinteinen resepti
  • 4 kg hunajaa
  • 2 kg fariinisokeria
  • Viinihiiva + ravintosuolat
  • 0,5-1,0 kg luomusitruunaa
  • Rusinoita paketillinen 
  • 21 litraa vettä
Laita viinihiiva tekeytymään lasilliseen haaleaa vetta - liian kylmä nukuttaa hiivan, liian kuuma tappaa. (Kun hiiva alkaa turvota lasissa, se on aktivoitu ja nälkäinen.)

Keitä kolmisen litraa vettä kiehuvaksi. Sekoita siihen niin paljon sokeria kuin mahtuu. Heitä seos käymisastian pohjalle. Kaada käymisastiaan loputkin sokerit mukaan (voit toki tässä kohtaa vasta lisätä alunperinkin kaikki sokerit). Lisää haaleaa vettä 21 litran rajaan saakka. (1. litran on ns. maan osuus, eli osuus joka kaadetaan maahan, koska siihen laskeutuu ja jää kaikki ns. "käymislaskeuma".)

Tämän pitäisi varmistaa, että saat heti käymisen alkuun - vesi on soveliasta lämpötilaltaan ja hiivakin aktivoitunut.

Heitä mukaan vielä sitruunat ja rusinat.

Anna käydä 2-3 viikoa, sitten se on hänessä.

Käymisen jälkeen ja muita pointteja 

  • Käymisen jälkeen voit älkimakeuttaa siman maun mukaan. Tällöin pääasiallisena makeuttajana tulisi olla hunaja. Tietty myös valkoinen sokeri hoitaa varsin mallikkaasti makeuttamisen, mutta ei tuo sitä simalle ominaista makua. Joten, koska me emme ole tässä tekemässä kiljua, niin siksi allekirjoittanut ei kannata ajatusta mennä halvemmalla ja sieltä mistä aita on matalin.
  • Kirkastaminen on mahdollista tehdä, mutta se proseduuri kuuluu enemmänkin viiniin. Siman on ok olla "pilvistä". Kirkastamainen toisaalta sitoo ja laskee juoman toksiineja, joten juoma on puhtaampaa ja täten vähemmän krapuloivaa. 
  • Ravistele saavia käymisen aikana, niin saat kirkkaampaa ja hapottomampaa juomaa. Älä, niin saat hiilihapollisempaa. Allekirjoittanut on tätä koe-erää ravistellut, mutta vain vähän. 
  • Käymisen pysäyttäjää on myös ok käyttää. Etenkin jos et aio käyttää juomaa täyttä kolmea viikkoa.

Bonus: Skyrim-sima

Samat aineet kuin edellä. Mutta mukaan heitetään katajanmarjaa. Tämä myös on kokeluvaiheessa. Mutta tällä hetkellä allekirjoittanut  aikoo ottaa valmista simaa 5 litraa (kaupan 5 litran lähdevesiponttoonit, ovat edullinen ja loistava säilytysastia tähän tarkoitukseen, bubba), ja heittää siihen joko murskattuna (ota mitallinen simaa, heitä katajanmarjat joukkoon ja murskaa tehosekoittimessa ja heitä takaisin viiniin) tai sellaisinaan. Tämän suhteen ammutaan pimeään.

Tietoa on monenlaista liikkeellä. Esim. Yhden lähteen mukaan vain 4 kokonaista katajanmarjaa riittää pullolliseen (0,7l) simaa, liettualaisen reseptin ollessa 0,3dl kokonaista katajaa vajaaseen 4 litraan simaa.

Allekirjoittanut näillä näkymin käyttää n.0,5dl kokonaista katajaa 5 litraan simaa (kaupassa myyttävät katajanmarjapakkaukset sisältävät 22 grammaa katajaa, eli edellä annetun mitan). Sekä heittää vielä rusinoiden kaveriksi osaan normaalia simaa sen 3-4 katajanmarjaa. Jos tämä ei vie toivottuun lopputulokseen, niin ainakin saamme turvallisella määrällä simaa, arvokasta dataa siitä mikä ei toimi - lähes yhtä olennainen tieto, kuin se mikä toimii.

Tiesitkö? Katajanmarjat tuottavat simaan xylitolia, joka ei vain ole hyväksi hampaille, vaan se myös makeuttaa simaa?


DISCLAIMER: Allekirjoittanut ei takaa sitä, jos lukija tätä simaa juotuaan luulee joko vaihtoehtoisesti olevansa 50-luvun Suomessa peltotöissä, tai viikinki, joka taistelee lohikäärmettä vastaan. Joten, jos heräät (alasti) maistraatista, ja olet tavaroiden heittelyn sekä yleisen kukkoilun päätteksi höpissyt jotain parisuhteen rekisteröimisestä, ja vuohesta, niin tämä on sitten asia joka sinun täytyy ihan itse selvittää. Kuin myös se, jos matkoillasi törmäät johonkin tuntemattomaan tyyppiin, joka tivaa sinulta kymppitonnia vedonlyönnin johdosta.

Ei kommentteja: