perjantai 4. kesäkuuta 2021

Myyttinen suomalainen nuuskatehdas

 Näin Ettan ylämummossa. on hyvä tilaisuus tuoda esiin, että myöskin Suomessa on ollut ei vain oma nuuskakulttuurinsa, vaan oma nuuskatehdaskin! Kaksikin!

Kaikki alkoi kun allekirjoittanut joskus löysi porukoiltaan mustapunaisen nuuskarasian, jossa oli yhä kuivunutta nuuskaa. Mutta kun tätä rasiaa alkoi tarkastella hieman paremmin, saattoi huomata, että siinä luki se olevan suomalaista ja Pietarsaaren tupakkatehtaalta kotoisin olevaa mustaa kultaa. 

Matkustiko allekirjoittanut rinnakkaisulottuvuuteen, vai miten tällainen asia voidaan muuten selittää?

No, pienellä tutkimustyöllä selvisi, että Pietarsaaressa tosiaankin ole tupakkatehdas, ja niin myöskin Tampereella!

Tämä, ei syltty- vaan nuuskatehdas, oli siis Strengbergin tupakkatehdas.

Historian professori Oscar Nikula kirjoittaa teoksessaan Strengbergs 1762–1962 nuuskasta: "Pietarsaaren nuuska oli ollut [...] korkeassa kurssissa 1700-luvulla ja tehdas valmisti sitä yhä runsaasti. Nuuska ei ollut pelkästään nautintoaine, vaan sitä pidettiin eräillä tahoilla tehokkaana lääkkeenä hammassärkyä, päänsärkyä, jäykkäkouristusta, kaatumatautia ja syöpää vastaan." Esimerkiksi vuonna 1854 Strengberg valmisti kuutta nuuskalaatua, kolmea nenänuuskaa Jakobstads rappé, West rappé ja Melange rappé ja kolmea suunuuskaa Ordinärt No 1, Ordinärt No 2 ja Ordinärt No 3.

Virginia-nuuskatehdas Tampereella aloitti 1898 kilpailun nuuskamarkkinoista. Suurin tuottaja Strengberg toi markkinoille oman nuuskansa Stjärnsnus, ja sillä se sai Virginian markkinoilta. Ostettuaan Borgströmin Strengberg jatkoi myös entisen kilpailijansa nuuskamerkkien valmistusta. Vuoden 1908 aikoihin nuuskaa valmisti kaksi tehdasta; Strengberg ja W. Falk & Co.[12]

Ai että, olivat nuo sitten aikoja!

PS. Erään väittämän mukaan jopa varsinainen nuuskaaminen nykymuodossaan sai alkunsa Suomen Porvoossa, josta se kulkeutui Ruotsiin, ja he ikään kuin omivat sen. (Ensimmäinen maininta nuuskasta Ruotsissa tapahtui vuonna 1637, jolloin kyseinen maininta oli suomalaisessa tullidokumentissa.)

PPS. Jos kukaan tietää näitä "muinaisia" suomalaisia nuuskareseptejä, tai vaikkapa linkkiä niihin, niin kyllä kelpaisi! Ei muuta kuin kommenttia kommenttiosioon! (Ainakin väitetysti on olemassa pdf-tiedostoja, joissa on nuuskareseptejä 1800 luvulta).

 

Ei kommentteja: