maanantai 30. syyskuuta 2024

Mutta kuka oli Molok?

Edellisessä installaatiossa tutustuimme aiheeseen Baal, Raamattu ja universalismit, saaden samalla selville, mikä oli Baalin oikea nimi. 

Mutta on olemassa myöskin eräs toinen pahis, Molok, ja nyt esitämme saman kysymyksen hänestä: mikä oli tämän entiteetin oikea nimi?

Molok, tuo härkäpäinen jumaluus, jolle uhrattiin omia lapsia polttamalla ne - äidit jotka eivät voineet olla itkemättä, kun heidän lapsensa poltettiin elävältä, pilasivat tätä toimitusta tuolle hirveälle jumalalle. 

Molok nimi juontuu sanasta MLK ja se tarkoittaa kuningasta, eli kyseessä on taas kerran arvonimi. (Nimi myös johtaa puunin kielen kantasanaan MLK, joka merkitsee "antaa härkäjumalalle".)

Molok oli korkea-arvoinen ammonialaisten ja foinikialaisten muinainen jumaluus, johon assosioitui niin ihmisuhrit kuin myöskin härkä. 

Ja kun rupeamme paikallistamaan sitä, kuka oli tuon arvonimen takana, ei tarvitse mennä kauaksi, sillä myös Baal Hadadiin assosioituivat niin härkä, kuu kuin tähtikin, mutta myöskin ihmisuhrit. 

Katsotaanpa seuraavaksi hänestä tehtyjä kuvia:


Melkoisen samalta näyttää. 

Ja mitä tulee lapsiuhreihin, muinaiset assyyrialaiset tekstit vahvistavat sen, että lapsiuhreja annettiin Adadille, heidän versiolleen kaananilaisten Hadadista. 

Vaikka allekirjoittanut yleensä ei lämpenekään sille ajatukselle, että nämä kaikki Raamatun pahikset ympätään yhdeksi ja samaksi olennoksi (yleensä Saatanaksi - joka oli vielä vanhan testamentin aikana taivaassa, eikä voinut olla noiden takana, samoin sarvet eivät tarkoita paholaista, vaan voimakasta ja valtaa omaavaa olentoa. Esim. Aleksanteri Suuri on kuvattu sarvet päässään, mutta myös Jumalalla on sanottu olevan sellaiset ja Jeesuksella. Kyllä, luit oikein.), niin tässä tapauksessa alkaa näyttämään siltä, että Baalin ja Molokin takana oli sama jumaluus, sillä kuten polyteisteille on tyypillistä, myös ne ottavat yhden jumalan olemaan ylitse muiden, mutta vain nimi vaihtuu. Vaihtoehtoisesti pakanalliset pääjumaluudet omasivat yhteisiä tunnuspiirteitä, kuten edellä mainitut sarvet ja olipa myös nimitys aamutähti yleinen niin pakanallisilla jumalilla, enkeleillä ja jopa itse Jeesuksella. 

Lisäksi huomionarvoista on, ettei Baalin, eikä täten Molokinkaan tähti ole heksagrammi, vaan oktogrammi. Toisin kuin väitetään. Oktogrammihan lienee se yleisin pakanallinen tähtimalli, etenkin korkealle arvostettujen jumaluuksien kohdalla. Allekirjoittanut epäileekin sen symboloivan aamutähteä, tähdistä merkittävintä, jota se oli myös universalistisesta näkökulmasta. Esim. Foinikialaisille aamutähti, Venus, tunnettiin "oppaana" - merenkulku on perinteisesti ollut symboliikaltaan myös pitkälti "venuslaista" vielä foinikialaisten jälkeenkin. 

Myöhemmin Baalilta tuttu tähti ja kuunsirppi päätyivät uusiokäyttöön, joskin tähden sakaroiden lukumäärä väheni kolmella ja oktogrammista tuli pentagrammi, joka on vastaava kuin mitä kuvio on ns. Venus-transiitissa Venuksen kiertoradassa. 

Lukija on voinut nähdäkin kyseisen symbolin jossain:


Unohtamatta tietenkään vapaamuurareiden ryhmittymää nimeltä Shriners:


Väitetysti tuo punainen fez symboloi kristittyjen vereen kastettuja hattuja. Fez kun oli Marokkolainen kaupunki, jossa muslimit hyökkäsivät kristittyjen kimppuun, 

Ei kommentteja: