perjantai 31. joulukuuta 2021
perjantai 24. joulukuuta 2021
Hyvää joulua! Merry Christmas!
Hyvää joulua! Merry Christmas! #Hyvääjoulua #jouluaatto #joulu #christmaseve #christmas pic.twitter.com/qNIFoLgOs4
— XeimA (@XeimianTweet) December 24, 2021
tiistai 21. joulukuuta 2021
Tyr
Allekirjoittanut on aiemminkin tullut pohtineeksi tämän muinaisen jumaluuden alkuperää. Uteliaisuuden uudelleen herätti se fakta, että kyseisen jumalan riimu, eli Tyr tai Tiwaz tarkoitti ykselitteisesti jumalaa. (Etenkin maskuliinisessa mielessä, sillä tämä kyseinen riimu on perustavanlaatuinen miehen mysteeriosymboli, siinä missä Berkano ja Laguz on naisen).
Toinen kiintoisa seikka riimussa taas oli se, että kyseinen riimu oli vanhin/vanhimpia riimustossa, ja tämä kyseinen jumaluus oli ollut myöskin skandien panteonin alkuperäinen pääjumaluus, jopa ennen Odinia - joka ehkä hieman vähemmän tunnetusti oli (Thorin ja Freyerin lisäksi) alunperin ihminen (lisää asiasta tässä tekstissä). Tyr oli siis pääjumaluus ennen Æsirin ja Vanirin jumalia.
Odinin noustua valtaan, voisi sanoa, että vainajakultti vei silloin voiton alkuperäisestä uskonnosta. Ukon noustessa Suomessa ykköseksi, nousi samalla myöskin vainajakultti, jolloin shamaanit (jotka perinteisesti olivat nekromantiaa ja muuta sellaista vastaan) alkoivat korvautua vainajain kanssa yhteistyötä tekevillä tietäjillä. Ukkosta tosin ei ole löydetty linkkiä nekromantiaan tai vainajakultiin, vaan kyseessä lienee ollut pohjoismainen trendi - liekö levinnyt tänne naapuristamme.
Tyrin jäljet johtavat germaaneihin, eli se lienee tuontijumaluus myöskin, tai sitten skandien ja germaanien heimot olivat olleet enemmän tai vähemmän yhtä.
Mutta katsokaamme seuraavaksi tiettyjä ekso- ja esoterisia erityispiirteitä, jotka samalla vastaavat kysymyksiin, mutta myöskin luovat uusia.
- On vanhin eurooppalaisista jumalista
- Sodan jumala (vrt. Sotajoukkojen Jumala), oikeuden ja viisauden jumala. Raamatussa on kiintoisa kohta, jossa sotajoukkojen (mal)
- Taivaan jumala, jonka nimi merkitsee kirkasta. Nimestä Tiwaz on peräisin suomen sana taivas.
- Pääjumala, jonka nimet tarkoittavat myös "isää" ja "jumalaa".
- Muiden jumalten johtaja -tässä tapauksessa kiintoisaa on sekin, että tämä löytyy Raamatun psalmista 82.
- Tiwaziin itseensä liitetään oikeus, sota ja maailma - kyseessä on transdenttisin jumaluus.
Tässä pitää tietää, etteivät riimutkaan olleet peräisin pohjolasta, ei ainakaan siinä mielessä, että niistä vanhimmat olisivat sieltä löytyneet. Vaikka ne nähdään Odinilta peräisin olevina, on kuitenkin Tyrin riimu tunnetusti vanhimpia riimuja.
Avicennan mukaan Espanjassa on ollut aiemmin pohjoisesta tullut sivilisaation, joka jätti sinne useaan paikkaan tämän jumalansa nimen riimun muodossa. Muistona on näiltä ajoilta on Tyrin mukaan nimetyt kaupunki ja joki (Tyris, suomeksi Turis). Se, mitä aikaa Avicenna tarkoitti ei allekirjoittanut tiedä, mutta on luultavaa, että jos Tyr oli suosittu jumaluuden nimi "tagata", oli se aikaa ennen Odinin tuloa kuvioihin.
Itse asiassa Portugalista löytyy vanhimmat (Alvão) riimut, joista osa on samoja kuin mitä näissä pohjolankin riimuissa - Odinhan oli aasainmaalta, eli Vähä-Aasiasta kotoisin, ja toi sieltä mukanaan "kielen" ja mytologian mukaan myöskin riimut ovat häneltä - asia on esitetty melko mystisellä tavalla. (Turkissa Tur tarkoittaa samaa kuin Tyr. Mikä viittaa siihen, että tämä riimu/jumaluus oli isolla alueella tunnettu).
Esim. alla oleva riimukivi ei suinkaan ole Ruotsista tai Norjasta, vaan se on Portugalista!
Näyttävät hyvin tutuilta? Kun katsoo tarkkaan, on näissä paleohispaanisissa riimuissa mukana Tyr, ja pari muutakin skandeilta tuttua riimua - eikä tämä ole edes vanhin alueen riimustoista.
Riimuissa on syytä tietää myöskin se seikka, että niitä on löydetty ylipäänsä "edesuntaa"-tyylisesti, eli ne ovat menneet tiettävästi idästä länteen, ja sieltä taas takaisin. Olisiko näin voinut käydä myöskin pohjoisen ja etelän suhteen?
Esoteriset assosiaatiot ovat ainakin seuraavia.
Riimuna se on voiton ja voiman riimu, luova tahto ja voima. Jälleensyntymä itsensä uhraamisen kautta, ylösnostattava sekä jumalaisen elävöittävä. Velvollisuuden täyttymys ja äärimmäinen uhri promotoi tämän riimun voimaa, samalla kun korkea viisaus ja ylivertainen hengellisyys johtaa sen menestykseen.
Mielenkiinnon tässä yhteydessä herättää nimi "hangatyr", joka on tavallisesti Odinin lisänimi. vaikka nimihän viittaa Tyriin - roikkuvaan jumalaan. Tämä lienee aiemman perinteen sekoittumisen seurausta, sillä Tyr oli ennen Odinia ja hommat laitettiin mitä ilmeisimmin uusiksi kun Odin astui mukaan kuvioon. Tällöin aiempi panteon jäi, samalla kun Odin toi oman lisänsä. Tämä nimitys juontuu siitä, tämä itsensä elämänpuuhun uhrannut jumaluus palaa takaisin elämään uudelleensyntyneenä - sekä ensimmäisen riimun löytäneenä. Tämä ensimmäinen riimu on siis Tyr, mutta herääkin kysymys: oliko kenties niin, että alunperin Tyr olikin se joka uhrasi itsensä? Muinaiset merkitykset tuolle riimulle ovat myöskin jälleensyntymä ja elämän voitto kuolemasta. Se vastaa kirjainta "tau", t-kirjainta, joka on siis risti.
"Älä pelkää mitään, edes kuolema ei voi tappaa sinua! Parempi kuolla kuin olla elävä kuollut." on siihen liitetty "motto".
Tyrin riimu assosioituu kolmyhteyteen. Esim. Liikkeen ja kierron triadiin; se on auringon pyörä. Se myöskin edustaa kehoa, sielua ja henkeä. Sekä aineen olotiloja: kiinteä, neste ja kaasu. Kuin myöskin ajan suhteen se on menneisyys, nykyinen ja tulevaisuus - kolme ajan arvoitusta. Sekä syntymä, elämän pysyminen ja kuolema. Myöskin kolminkertainen voima: nousu, oleminen ja poismeneminen - kohti uutta (loputonta) nousua.
Tämä lienee mystisen Valknutin selitys - sen todellista merkitystähän ei kukaan tiedä. Se viittaa näiden kolmiyhteyksien kolmiyhteyteen.
Ennustaessa tämä riimu merkitsee elämää ja onnea - kun on oikein päin, kuolemaa ja onnettomuutta kun se on väärinpäin. Nordit käyttivät, ja jotkut käyttävät sitä yhä, talismaanina jossa riimu on kaiverrettu kiveen tai puuhun. Tämän tarkoituksena on vetää puoleensa onnea ja harmoniaa.
Tyr on assosioitu astrologisesti assosioitu ainakin kaloihin, ja "Jumalan Poikaan talvipäivänseisauksena". Myöskin syksyyn ja talveen tämä on assosioitu. Numeerinen arvo on 12.
Voidaan siis sanoa, että tämä Tyrin mysteerio on hyvin mielenkiintoinen. Kristillisestä näkökulmasta se on riimu joka tarkoittaa kirjaimellisesti jumalaa, ja assosioituu Kristukseen.
Tämä herättää monia kysymyksiä. Kuten, että oliko kyseessä kenties Logoksen jäljet, tai muisto ajalta kun kaikki olivat yhden Jumalan alaisia vaiko vain Valvojien väärennös?
maanantai 20. joulukuuta 2021
Talven paras aika
Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt.
- Johanneksen evankeliumi 1:5
Elämme juuri nyt parhainta talven aikaa. Ainakin jos et ole suurin talven fani.
Tämä on se aika kun marrasmusta on väistynyt, ja maa saanut lumipeitteen. Pakkanen ja kirkas päivä, ja sitä seuraava jouluvaloin koristeltu pimeä aika, ovat molemmat helpompia kestää kuin perusmallin marrasmusta ja sen harmaa päivä.
Mukana on myöskin suuri joulunodotuksen aika ja sen mukana tuleva talvipäivän seisaus, jonka johdosta päivä alkaa pidetä jälleen kerran. Se päivä on paradoksaalinen - pimein, mutta valon alku.
Myöskin suomalaisessa kansanperinteessä joulu- ja marraskuu nähtiin ikään kuin elämän ja kuoleman, valon ja pimeän parina. Marras tarkoittaa kuolemaa, ja marraskuu todellakin tuntuu siltä, kuin se yrittäisi tappaa kaikki. Joulu ja siihen kiinteästi liittyvä talvipäivän seisaus on aika kun elämä ja valo voittavat - jälleen kerran.
Valon ja pimeän välinen suhde näkyy muutenkin joulussa. Se on juhlista jaloin ja pimeän vuoksi kirkkain. Mutta samalla se voi olla myöskin synkin juhla. Näet, kuten C.G. Jung totesi: sitä suurempi valo, sen synkempi varjo. Niinpä ne jotka jäävät joulun valosta paitsi, kokevat kyseisen juhlan erityisen synkkänä.
lauantai 18. joulukuuta 2021
Vuodenajan parhaat puolet löytyvät keittiöstä
Jos tässä muuten niin masentavassa vuodenajassa on hyvää, ovat ne ne kaikki ruoat joita juuri nyt on soveliasta syödä.
Nämä ruuat ovat erityisesti perinteisen suomalaisen marrasjoulu-dualismin, jotka ovat siis kuoleman kuu ja elämän palaamisen kuukaukaudet. Marrasmusta tuntuu siltä. kuin se yrittäisi tappaa kaikki, samalla kun ainoa mikä tuntuu lisääntyvän on pimeys ja harmaus, kun taas joulukuussa lähestymme joulua sekä talvipäivänseisausta, joka on pimeän ja valon kulminaatiopiste; samalla lyhin päivä, joka kuitenkin aloittaa valon lisääntymisen.
Siispä mikäpä olisi parempi ratkaisu, kuin nauttia asianmukaisia ruokia?
Burgundinpata
Tämä on oikea klassikko. Joskus tätä tuli testattua silloisen Alkon katalogin takasivulla olevan ohjeen perusteella, ja sen koommin yhtä hyvää reseptiä ei ole löytynyt mistään. Mutta hyviä silti, sillä oikein tehtynä tätä ruokalajia ei voi pilata.
Vuodenaikaan tämä istuu kuin nuuska huuleen. Pullosta punaviiniä puolet menee pataan, loput puolet juodaan ruuanlaittojuomana. Noileesti.
Ilmeeni kun laitoin burgundinpadan tulille, ja jäi viiniä yli. Mikäs sitä juodessa ja seuratessa kypsymistä (ja välillä muuta tehdessä.) pic.twitter.com/ucsMGhW5Oz
— XeimA (@XeimianTweet) December 18, 2021
Tämän kanssa voi tarjoilla lisukkeita, mutta parasta on kun tätä hauduttaa kunnolla ja syö sellaisenaan. Kaikki muu tuntuu ylimääräiseltä.
Sama seuraavassa ruokalajissa.
Chili con Carne
Tämä on eräitä lempiruokiani. Uskomattoman herkullista, ja tämän parempaa alustaa chilien testaamiselle ei vain ole. Jotkut laittavat sitä vaikka kaurapuuroon, mutta tämä on se, joka vain paranee tulisuudesta ja on hyvää ilmankin.
Tulisuus ja tuhtius ovat syitä siihen, miksi tämä istuu tähän flegmaattisen vuodenajan pirtaan erityisen hyvin.
Tom yam -keitto.
Tässä ainesten pitää olla suhteellisen käsittelemättömiä ja autentisia. Joskus tuli tehtyä ns. halppisversio, jossa näennäisesti hyvät aineet, kuten korianterilimemaustettua kanaa ja katkarapujen tilalla limetonnikalaa. Maustetahnan sijaan kuivamausteseosta. Jälkimmäisen avulla on todistetusti valmistettu vielä hyvä tom yam, mutta voi mikä pilasi kaiken, oli tuo valmiiksi marinoitu kana ja mahdollisesti myöskin katkarapujen korvaaminen. Joten opetus meni perille: valmista se perinteiseen tapaan.
Minun versiossa on myöskin paljon lientä. Tämä on erityisen hyvä hörpintäkeitto, etenkin jos on krapula, tuntuu tämä siltä kuin se puhdistaisi kehon siinä paikassa - ja ravitsisi. Voisi jopa sanoa, että jos viina, terva ja sauna eivät auta, kokeile tom yamia. Se auttaa niin krapulaan, vilustumiseen, nälkään ja moneen muuhunkin vaivaan.
Munatoti
Seuraava ei ole varsinainen ruokajuoma, vaan melkeinpä jälkiruoka. Munatoti on vuotuinen joulu- tai joulunalusperinnejuoma. Seuraavassa paras resepti: Ultimaallinen munatoti
Bonus: Sianlihaa kermasoosissa
Tämä ei "rajoitu" niin selvästi tälle vuodenajalle, mutta kelpaa oikein hyvin. Tämä on ruoka jossa on OK käyttää valmiiksi maustettua lihaa. Edellisellä kerralla kun tämä tuli tehtyä, oli siinä valmiiksi maustettua sianlihaa, jonka seuraksi lisättiin vain kermaa 3 dl, paljon raakaa valkosipulia sekä umamimausteseosta. Niin, ja pippuriseosta myllystä. Se hautui sen aikaa, kun perunat valmistuivat hitaalla takalevyllä.
Tämän ruokalajin salaisuus on ainesosien lisäksi sen pitkällisessä, hitaassa ja maltillisessa haudutuksessa. Sianliha ei ole muuten yhteistyökykyistä.
perjantai 17. joulukuuta 2021
"Dumbland" - a "new" cartoon by David Lynch!
This cartoon was originally released on his website in 2002, and came out on DVD in 2006. And now it is here.