lauantai 18. joulukuuta 2021

Vuodenajan parhaat puolet löytyvät keittiöstä

Jos tässä muuten niin masentavassa vuodenajassa on hyvää, ovat ne ne kaikki ruoat joita juuri nyt on soveliasta syödä. 

Nämä ruuat ovat erityisesti perinteisen suomalaisen marrasjoulu-dualismin, jotka ovat siis kuoleman kuu ja elämän palaamisen kuukaukaudet. Marrasmusta tuntuu siltä. kuin se yrittäisi tappaa kaikki, samalla kun ainoa mikä tuntuu lisääntyvän on pimeys ja harmaus, kun taas joulukuussa lähestymme joulua sekä talvipäivänseisausta, joka on pimeän ja valon kulminaatiopiste; samalla lyhin päivä, joka kuitenkin aloittaa valon lisääntymisen.

Siispä mikäpä olisi parempi ratkaisu, kuin nauttia asianmukaisia ruokia?

Burgundinpata

Tämä on oikea klassikko. Joskus tätä tuli testattua silloisen Alkon katalogin takasivulla olevan ohjeen perusteella, ja sen koommin yhtä hyvää reseptiä ei ole löytynyt mistään. Mutta hyviä silti, sillä oikein tehtynä tätä ruokalajia ei voi pilata. 

Vuodenaikaan tämä istuu kuin nuuska huuleen. Pullosta punaviiniä puolet menee pataan, loput puolet juodaan ruuanlaittojuomana. Noileesti. 

Tämän kanssa voi tarjoilla lisukkeita, mutta parasta on kun tätä hauduttaa kunnolla ja syö sellaisenaan. Kaikki muu tuntuu ylimääräiseltä. 

Sama seuraavassa ruokalajissa.

Chili con Carne

Tämä on eräitä lempiruokiani. Uskomattoman herkullista, ja tämän parempaa alustaa chilien testaamiselle ei vain ole. Jotkut laittavat sitä vaikka kaurapuuroon, mutta tämä on se, joka vain paranee tulisuudesta ja on hyvää ilmankin. 

Tulisuus ja tuhtius ovat syitä siihen, miksi tämä istuu tähän flegmaattisen vuodenajan pirtaan erityisen hyvin. 

Tom yam -keitto. 

Tässä ainesten pitää olla suhteellisen käsittelemättömiä ja autentisia. Joskus tuli tehtyä ns. halppisversio, jossa näennäisesti hyvät aineet, kuten korianterilimemaustettua kanaa ja katkarapujen tilalla limetonnikalaa. Maustetahnan sijaan kuivamausteseosta. Jälkimmäisen avulla on todistetusti valmistettu vielä hyvä tom yam, mutta voi mikä pilasi kaiken, oli tuo valmiiksi marinoitu kana ja mahdollisesti myöskin katkarapujen korvaaminen. Joten opetus meni perille: valmista se perinteiseen tapaan. 

Minun versiossa on myöskin paljon lientä. Tämä on erityisen hyvä hörpintäkeitto, etenkin jos on krapula, tuntuu tämä siltä kuin se puhdistaisi kehon siinä paikassa - ja ravitsisi. Voisi jopa sanoa, että jos viina, terva ja sauna eivät auta, kokeile tom yamia. Se auttaa niin krapulaan, vilustumiseen, nälkään ja moneen muuhunkin vaivaan. 

Munatoti

Seuraava ei ole varsinainen ruokajuoma, vaan melkeinpä jälkiruoka. Munatoti on vuotuinen joulu- tai joulunalusperinnejuoma. Seuraavassa paras resepti: Ultimaallinen munatoti

Bonus: Sianlihaa kermasoosissa

Tämä ei "rajoitu" niin selvästi tälle vuodenajalle, mutta kelpaa oikein hyvin. Tämä on ruoka jossa on OK käyttää valmiiksi maustettua lihaa. Edellisellä kerralla kun tämä tuli tehtyä, oli siinä valmiiksi maustettua sianlihaa, jonka seuraksi lisättiin vain kermaa 3 dl, paljon raakaa valkosipulia sekä umamimausteseosta. Niin, ja pippuriseosta myllystä. Se hautui sen aikaa, kun perunat valmistuivat hitaalla takalevyllä. 

Tämän ruokalajin salaisuus on ainesosien lisäksi sen pitkällisessä, hitaassa ja maltillisessa haudutuksessa. Sianliha ei ole muuten yhteistyökykyistä.

Ei kommentteja: